Un petit bateau.
...και το ταξίδι του στις αγορές του χρήματος, της τέχνης και του ονείρου...
Λίγα λόγια για εμένα
Ένα μικρό καραβάκι που τολμά να ταξιδεύει κόντρα στο κύμα.
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
·Υπολογισμός μέσης τιμής κτήσης ΕΤΕ μέσω δικαιωμάτων
·Όλα πάνω σε μία δοκό ... ΕΤΕ ...
·Μόδα η σύγκριση του 2001 με το 2009 ...
·... λαμπερές ψιχάλες ήχων που διασχίζουν λοξά το σκοτεινό μας παράθυρο ...
·Currencies
·DOW GOLD OIL
·5 day chart of NIKKEI - CAC 40 - DAX - DOW - NBG
·FTSE/X.A. 20
·FTSE/Χ.Α. Mid 40
·FTSE/Χ.Α. SmallCap 80
·FTSE intraday διαγράμματα και των 20 μετοχών με μία ματιά...
·Ιστορικά διαγράμματα ΕΤΕ (με καθημερινή ανανέωση τιμών)
·ΕΤΕ ...
·ETE έξοδος από το πτωτικό κανάλι...
·ΑΤΕ κίνηση προς την περιοχή του κενού τιμών.
·Ένας λόγος για το καλοκαίρι - Γεωργίου Σεφέρη
·Αλέξανδος Παπαδιαμάντης - Ἄνθος τοῦ γιαλοῦ
·Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Τὸ μοιρολόγι τῆς φώκιας
·blues... test page for ΚΑΛΑΜΑΤΑ and Goldmine
·La Mer, Claude Debussy
·Camel ... The Snow Goose
·Camel ... Moonmadness
·Der fliegende Holländer (όπερα) Richard_Wagner
·Camel ... Rajaz
·τεστ
·Ποιος ήταν ο Ιπτάμενος Ολλανδός;
·ΚΟΜΙΞ Τεύχος 060 Ο ιπτάμενος Ολλανδός
·Δοκιμαστκό κείμενο test για το σκοτεινό χωριό
·doc presentation test
Σύνδεσμοι


Der fliegende Holländer (όπερα) Richard_Wagner
571 αναγνώστες

Το κεντρικό θέμα της όπερας είναι η αγάπη, ένα θέμα στο οποίο ο Βάγκνερ επέστρεψε στις περισσότερες από τις επόμενες όπερές του.

Σύμφωνα με ένα δικό του αυτοβιογραφικό κείμενο του 1843, ο συνθέτης, παραδέχτηκε ότι πήρε την ιστορία του λιμπρέτου του  από τη σατυρική  νουβέλα "The Memoirs of Mister von Schnabelewopski" (Aus den Memoiren des Herrn von Schnabelewopski) του 1834, που αναπλάθει το μύθο του "Ιπτάμενου Ολλανδού"  του Henrich Heine.

Χαρακτήρες

  • Ο Ντάλαντ, ένας νορβηγός ναυτικός (βαθύφωνος)
  • Η Σέντα, κόρη του Ντάλαντ (σοπράνο)
  • Ο Έρικ, ένας κυνηγός (υψίφωνος)
  • Η Μαίρη, νταντά της Σέντας (άλτο)
  • Ο τιμονιέρης του Ντάλαντ (υψίφωνος)
  • Ο Ολλανδός (βαθύφωνος)
  • Ναύτες του Νορβηγού, ναύτες του ιπτάμενου Ολλανδού, κόρες (χορωδία)

Πλοκή

Βρισκόμαστε στην ακτή της Νορβηγίας.

Πράξη 1η

Το καράβι του καπετάν Ντάλαντ βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής, όταν οι θύελλες τον αναγκάζουν να ρίξει άγκυρα σε ένα λιμανάκι. Αφήνει τον τιμονιέρη του να φυλάει το καράβι και αυτός και οι ναυτικοί του πηγαίνουν για ύπνο. Ο τιμονιέρης αποκοιμάται, όταν ένα πλοίο φάντασμα εμφανίζεται από την πρύμνη και κατευθύνεται ενάντια στο αγκυροβολημένο σκάφος του Ντάλαντ. Τα πανιά σηκώνονται ως δια μαγείας. Ένας άντρας με χλωμό σκίνο, ντυμένος στα μαύρα, στο πρόσωπό του μια μαύρη γενειάδα, κατεβαίνει στην ξηρά. Θρηνεί τη μοίρα του. Επειδή κάποτε αθέτησε τον όρκο του, ο καπετάνιος φάντασμα είναι καταδικασμένος να περιπλανιέται στην θάλασσα για πάντα χωρίς σταματημό. Ένας άγγελος του το είχε πει: Κάθε φορά που θα συμπληρώνεις εφτά χρόνια, τα κύματα της θάλασσας θα σε φέρνουν στην ακτή. Αν βρεθεί γυναίκα να σε αγαπήσει θα σωθείς.

Ο Ντάλαντ συναντά τον καπετάνιο. Το φάντασμα του προσφέρει θησαυρούς, και όταν ακούει ότι ο Ντάλαντ έχει μια ανύπανδρη κόρη, την Σέντα, ζητά το χέρι της. Μπροστά στον πειρασμό ο Ντάλαντ δίνει την συγκατάθεση του.

Πράξη 2η

Τα κοριτσάκια τραγουδούν τριγυρίζοντας στο σπίτι του Ντάλαντ. Η Σέντα, κόρη του Ντάλαντ, κοιτάζει ονειρεμένα επάνω σε μια πανέμορφη εικόνα του ιπτάμενου Ολλανδού που είναι κρεμασμένη στον τοίχο και επιθυμεί να τον σώσει. Χωρίς να ξέρει τίποτα από όσα έγιναν στο λιμάνι, τραγουδά την μπαλάντα του ιπτάμενου Ολλανδού ενώ οι φιλενάδες της την ακούν γοητευμένες.

Ο Έρικ ο τιμονιέρης, και μέχρι τώρα αρραβωνιαστικός της Σέντας, φθάνει εκείνη την στιγμή και την ακούει να τραγουδάει. Όταν τα κορίτσια αναχωρούν, ο Έρικ την προειδοποιεί, λέγοντάς της το όνειρο του, στο οποίο ο Ντάλαντ επέστρεψε με έναν μυστήριο ξένο που την πήρε μαζί του, μακριά στη θάλασσα.

Ο Ντάλαντ φθάνει με τον ξένο και τον συστήνει στην κόρη του. Ο ξένος και η Σέντα κοιτάζονται γι αρκετή ώρα σιωπηλά, ενώ ο Ντάλαντ συνειδητοποιεί ότι κάποια άγνωστη δύναμη μαγική τους συνέδεσε. Η Σέντα ορκίζεται ότι θα τον αγαπάει αληθινά μέχρι το θάνατο.

Πράξη 3η

Αργότερα το βράδυ, το πλήρωμα του Ντάλαντ προσκαλεί τους ναύτες του άλλου καραβιού να έρθουν και να γιορτάσουν μαζί. Αυτοί όμως δεν ανταποκρίνονται. Τα κορίτσια απογοητεύονται και φεύγουν. Στο κατάστρωμα του μυστηριώδους καραβιού εμφανίζονται φαντάσματα που, και οι ναύτες του Ντάλαντ υποχωρούν τρομαγμένοι.

Η Σέντα φθάνει, ακολουθούμενη από τον Έρικ, ο οποίος την κατηγορεί ότι τον παράτησε, ενώ είχαν δώσει λόγο και αυτός την αγαπούσε ακόμα. Ο ξένος, που άθελά του ακούει αυτές τις λέξεις, απογοητεύεται, καθώς σκέφτεται ότι χάνει την αγαπημένη του. Καλεί τους ναύτες του πληρώματός του, και μπροστά στους έκπληκτους ανθρώπους δηλώνει ότι είναι ο ιπτάμενος Ολλανδός.

 

Μόλις ο Ολλανδός εγκαταλείπει την ακτή, καταφθάνει η Σέντα και ρίχνεται στη θάλασσα, λέγοντας ότι θα είναι πιστή μέχρι τον θάνατο. Η πράξη της αυτή είναι ταυτόχρονα και η σωτηρία του. Το πλοίο φάντασμα εξαφανίζεται, και η Σέντα μαζί με τον Ολλανδό ανέρχονται στον ουρανό.

 


Σχετικά με το blog
Special Edition


Διάγραμμα ΕΤΕ...ανανεώνεται καθημερινά ...κλικ για μεγέθυνση
μεγέθυνση σε νέο παράθυρο
οι τιμές
πέρασαν πάνω
από τον ΚΜΟ200
και συνεχίζουν να κινούνται
πάνω από αυτόν...
Πως γίνεται ένας πίνακας ζωγραφικής σε παστέλ από την δημιουργό του πίνακα, ζωγράφο, Louise Frechette

Βιβλιο-προτάσεις
Οι εφημερίδες μας cd-προτάσεις
chess room
Ιώ,le chat de Petit Bateau
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις